Ile razy zdarzyło Ci się przenieść wyrośnięte ciasto chlebowe z miski na blaszkę do pieczenia, na której wstępnie ukształtowany bochenek stracił idealną formę, rozpływając się na boki? Upieczony chleb zaczął opadać, a na jego powierzchni pojawiły się brzydkie wgłębienia? Istnieje wiele przyczyn takich piekarniczych wpadek, a jedną z nich jest niepoprawne garowanie, czyli rozrastanie masy chlebowej. Poznaj koszyk wiklinowy do wyrastania chleba – Twoje wsparcie w domowym piekarnictwie.
Podłużny koszyk z wikliny do garowania mieści od 400 g do 2600 g ciasta. Jeżeli chcesz upiec chleb w foremce, a nie na płaskiej blaszce, dopasuj do niej rozmiar koszyka, aby nie zniekształcać rozrośniętej masy.
Jak używać podłużnego koszyka z wikliny do rozrostu chleba?
Uwaga – podłużny koszyk z wikliny służy tylko do wyrastania ciasta! Nie piecz w nim bochenka!
- Przed pierwszym użyciem opłucz koszyk czystą wodą i włóż do piekarnika rozgrzanego do ok. 140°C na ok. 20 minut. Wyciągnij i ostudź.
- Możesz zaimpregnować koszyczek olejem w butelce z atomizerem.
- Przed garowaniem ciasta posyp wiklinę mąką bezglutenową, dzięki której masa chlebowa nie przyklei się do ścianek. Możesz też wyścielić koszyczek lnianą ściereczką.
- Włóż wstępnie uformowane ciasto do koszyka i nakryj przewiewnym materiałem.
- Odłóż w ciepłe miejsce. Ciasto na chleb może wyrastać przez ok. 2 godziny w zależności od warunków w pomieszczeniu.
- Po każdym garowaniu usuwaj pozostałości mąki, używając np. szczoteczki ze sztucznym włosiem o wysokiej miękkości.
- Przechowuj wiklinowy koszyk w suchym miejscu, w którym nie będzie narażony na wilgoć i kuchenne zapachy. Zakryj go, aby nie zbierał kurzu.
Zalety podłużnego koszyka z wikliny do garowania chleba
Koszyk wiklinowy do rozrostu chleba gwarantuje optymalne warunki dla rosnącego ciasta i wpływa pozytywnie na formę oraz konsystencję upieczonego bochenka.
- Naturalna wiklina zapewnia przewiewność, której potrzebuje rosnące ciasto. Jeżeli używasz zwykłej keksówki, zobaczysz sporą różnicę w finalnym wypieku, który zaskoczy Cię pulchnością.
- Podłużny koszyk do rozrostu chleba sprawia, że bochenek nie jest narażony na zniekształcenie po przeniesieniu na blachę. Ciasto chlebowe zachowuje nadaną mu wcześniej formę i nie opada w trakcie studzenia. Pieczywo jest symetryczne i równe z wierzchu.
- Chrupiąca skórka i pyszny miękisz doskonale ze sobą współgrają. Chociaż złocista skórka przyjemnie chrupie, nie kruszy się nadmiernie podczas krojenia bochenka. Przylegający do niej miękisz ma zadowalającą porowatość.
- Koszyk do garowania jest wykonany ze zbijanej wikliny, czyli połączonej gwoździkami. Ten model jest leciutki, ale wytrzymały pod względem konstrukcji.
- Dzięki lnianemu pokrowcowi nie musisz obsypywać koszyczka mąką. Płócienna powłoczka z gumką ułatwia wykładanie ciasta na blaszkę – wystarczy delikatnie wysunąć masę z woreczka.