Ile razy zdarzyło Ci się przenieść wyrośnięte ciasto chlebowe z miski na blaszkę do pieczenia, na której wstępnie ukształtowany bochenek stracił idealną formę, rozpływając się na boki? Upieczony chleb zaczął opadać, a na jego powierzchni pojawiły się brzydkie wgłębienia? Istnieje wiele przyczyn takich piekarniczych wpadek, a jedną z nich jest niepoprawne garowanie, czyli rozrastanie masy chlebowej. Poznaj koszyk wiklinowy do wyrastania chleba – Twoje wsparcie w domowym piekarnictwie.

Podłużny koszyk z wikliny do garowania mieści od 400 g do 2600 g ciasta. Jeżeli chcesz upiec chleb w foremce, a nie na płaskiej blaszce, dopasuj do niej rozmiar koszyka, aby nie zniekształcać rozrośniętej masy.

Jak używać podłużnego koszyka z wikliny do rozrostu chleba?

Uwaga – podłużny koszyk z wikliny służy tylko do wyrastania ciasta! Nie piecz w nim bochenka!

  1. Przed pierwszym użyciem opłucz koszyk czystą wodą i włóż do piekarnika rozgrzanego do ok.  140°C na ok. 20 minut. Wyciągnij i ostudź.
  2. Możesz zaimpregnować koszyczek olejem w butelce z atomizerem.
  3. Przed garowaniem ciasta posyp wiklinę mąką bezglutenową, dzięki której masa chlebowa nie przyklei się do ścianek. Możesz też wyścielić koszyczek lnianą ściereczką. 
  4. Włóż wstępnie uformowane ciasto do koszyka i nakryj przewiewnym materiałem.
  5. Odłóż w ciepłe miejsce. Ciasto na chleb może wyrastać przez ok. 2 godziny w zależności od warunków w pomieszczeniu.
  6. Po każdym garowaniu usuwaj pozostałości mąki, używając np. szczoteczki ze sztucznym włosiem o wysokiej miękkości.
  7. Przechowuj wiklinowy koszyk w suchym miejscu, w którym nie będzie narażony na wilgoć i kuchenne zapachy. Zakryj go, aby nie zbierał kurzu.

Zalety podłużnego koszyka z wikliny do garowania chleba

Koszyk wiklinowy do rozrostu chleba gwarantuje optymalne warunki dla rosnącego ciasta i wpływa pozytywnie na formę oraz konsystencję upieczonego bochenka.

  • Naturalna wiklina zapewnia przewiewność, której potrzebuje rosnące ciasto. Jeżeli używasz zwykłej keksówki, zobaczysz sporą różnicę w finalnym wypieku, który zaskoczy Cię pulchnością.
  • Podłużny koszyk do rozrostu chleba sprawia, że bochenek nie jest narażony na zniekształcenie po przeniesieniu na blachę. Ciasto chlebowe zachowuje nadaną mu wcześniej formę i nie opada w trakcie studzenia. Pieczywo jest symetryczne i równe z wierzchu.
  • Chrupiąca skórka i pyszny miękisz doskonale ze sobą współgrają. Chociaż złocista skórka przyjemnie chrupie, nie kruszy się nadmiernie podczas krojenia bochenka. Przylegający do niej miękisz ma zadowalającą porowatość.
  • Koszyk do garowania jest wykonany ze zbijanej wikliny, czyli połączonej gwoździkami. Ten model jest leciutki, ale wytrzymały pod względem konstrukcji.
  • Dzięki lnianemu pokrowcowi nie musisz obsypywać koszyczka mąką. Płócienna powłoczka z gumką ułatwia wykładanie ciasta na blaszkę – wystarczy delikatnie wysunąć masę z woreczka.

Wymiary koszyka

Pojemność 0,4 – 2,6 KG
Długość 25 -59 cm
Szerokość 11,5 -14 cm
Wysokość 6 – 8 cm
Materiał koszyka Wiklina

Ostatnio oglądane produkty

  • Recently Viewed Products is a function which helps you keep track of your recent viewing history.
    Shop Now
Koszyk wiklinowy do wyrastania chleba podłużny
Koszyk wiklinowy do wyrastania chleba
34,00 52,00 
Dodaj do koszyka