Jednym z najczęściej popełnianych błędów podczas przygotowywania ciasta chlebowego jest jego garowanie w nieprzewiewnym naczyniu. Nie używasz plastikowej miski, tylko durszlaka albo sitka ze ściereczką? To lepsze rozwiązanie, ale co powiesz na sięgnięcie po akcesorium używane przez zawodowych piekarzy? Okrągły koszyk wiklinowy do wyrastania chleba pozwoli Ci uzyskać ładniejsze bochenki niż dotychczas. I smaczniejsze.

Kiedy warto wybrać okrągły koszyk wiklinowy do rozrostu ciasta?

Rekomendujemy okrągły koszyk z wikliny do garowania osobom chcącym upiec duży, bo mający niemal 30 cm średnicy, chleb z chrupiącą skórką i mięciutkim miękiszem. Wysoki, pulchny bochenek sprawdzi się do zarówno do serwowania aromatycznego żurku, jak i przygotowywania pajd z cebulką, ogórkiem i smalcem. 

Najmniejszy okrągły koszyk wiklinowy ma 15 cm średnicy i mieści 400 g ciasta chlebowego. W największym modelu nawet 2500 g ciasta powiększy swoją objętość. Jeśli planujesz upiec bochenek w garnku żeliwnym, dopasuj średnicę wiklinowego koszyczka do naczynia. Dzięki temu unikniesz sytuacji, w której masa chlebowa nie mieści się w garnku, co grozi jej zniekształceniem.

Okrągły koszyk wiklinowy do wyrastania chleba – instrukcja użytkowania

Używaj okrągłego koszyka z wikliny tylko na etapie wyrastania ciasta. Koszyczek nie służy do pieczenia! Co zrobić, kiedy wyjmiesz go z paczki od Koszykarni? 😉

  1. Umyj koszyk pod strumieniem bieżącej wody. Nie namaczaj i nie używaj żadnych detergentów. Odciśnij resztki wody w ściereczkę albo ręcznik z papieru.
  2. Wysusz koszyczek w piekarniku. Ustaw 140°C. Wygrzewanie wikliny zajmie ok. 20 minut. 
  3. Wystudź kosz. 
  4. Czas na impregnację wikliny. Polecamy spryskanie koszyka olejem w butelce z atomizerem. Czy nie można przelać oleju do miseczki i użyć pędzelka kuchennego do posmarowania wikliny? To też dobry sposób, ale spray zmniejsza ryzyko przesadnego natłuszczenia koszyczka.
  5. Kiedy koszyczek przeschnie, posyp go mąką. Najlepiej bezglutenową, która zapobiega przyklejaniu się masy chlebowej do wiklinowych ścianek. Polecamy używać mąki ryżowej lub ziemniaczanej przed każdym garowaniem.
  6. Przechowuj wiklinowy koszyk w miejscu, w którym nie jest narażony na pochłanianie zapachów i wilgoć. Nie będziesz piec nawet przez kilka tygodni? Zakryj koszyk – po co ma się kurzyć.

Pierwsze garowanie ciasta na chleb w okrągłym koszyku z wikliny

Uformuj ciasto chlebowe i włóż je do koszyczka obsypanego mąką bez glutenu. Możesz wyłożyć koszyk czystą ściereczką albo założyć na niego lniany pokrowiec, który zamówisz w Koszykarni 😉 Cienki, naturalny materiał nie blokuje cyrkulacji powietrza i ułatwia przekładanie ciasta na podłoże do pieczenia. Rozrost okrągłego chleba w koszyku może zająć ok. 2 godzin. Po każdym garowaniu usuwaj resztki mąki, używając np. szczoteczki do zębów (soft lub ultra soft). W precyzyjnym oczyszczeniu szczelin między paskami wikliny pomoże Ci np. wykałaczka.

Dlaczego warto używać okrągłego koszyka z wikliny do garowania chleba?

  • Ciasto może swobodnie „oddychać”. Okrągły koszyk z wikliny doskonale przepuszcza powietrze, czego nie można powiedzieć o plastikowych miskach.
  • Masa chlebowa utrzymuje kształt po wyjęciu z koszyka. Ciasto pozostaje zwarte – nie grozi mu rozlanie się na płaskiej powierzchni.
  • Bochenek ma chrupiącą skórkę, ale nie za bardzo popękaną. Jeśli denerwuje Cię, że skórka odchodzi od chleba dużymi płatami i wyjątkowo się kruszy podczas krojenia, zdecydowanie wypróbuj wiklinowy koszyk do garowania. Poprawia także strukturę miękiszu

Wymiary koszyka

Pojemność 0,4 – 2,5 KG
Średnica 15 -29 cm
Wysokość 7 – 12 cm
Materiał koszyka Wiklina

Ostatnio oglądane produkty

  • Recently Viewed Products is a function which helps you keep track of your recent viewing history.
    Shop Now
Koszyk wiklinowy do wyrastania chleba okrągły
Koszyk wiklinowy do wyrastania chleba – okrągły
36,00 50,00 
Dodaj do koszyka