Rattan stał się popularny dzięki trendom w branży wnętrzarskiej. O ile koszyki rattanowe są używane jako akcesoria do przechowywania w łazienkach czy podawania pieczywa w jadalni, o tyle są niedoceniane podczas przygotowywania domowego chleba. Sprawdź, jak konkurent wikliny ulepszy Twoje wypieki.

Koszyki rattanowe do wyrastania chleba kontra zamienniki

Wiele osób bagatelizuje sposób przechowywania ciasta chlebowego podczas rozrostu. Na pierwszy plan w domowej kuchni wysuwają się durszlaki, makutry, miski czy sitka, które obsypuje się mąką użytą do wypieku, przykrywa ściereczką i odkłada w ciepłe miejsce. Co utrudnia wyrastanie chleba w tych naczyniach?

O ile durszlak i sito mają otworki sprzyjające poprawnej cyrkulacji powietrza, o tyle misa z tworzywa sztucznego pogarsza warunki garowania chleba. Kolejnym błędem jest używanie mąki z glutenem do obsypania ścianek naczynia. Lepiej wybrać produkt bezglutenowy, np. mąkę ryżową albo ziemniaczaną, zmniejszający ryzyko przyklejania się masy do podłoża.

Materiał, z którym styka się masa chlebowa, także ma znaczenie. Naturalny rattan zapewnia zdecydowanie lepsze warunki do garowania ciasta.

Jak rattanowy koszyk do wyrastania chleba wpływa na jakość bochenka?

  • Zgrabny kształt – niezależnie od tego, czy chcesz upiec chlebek podłużny, czy okrągły, zachowa symetryczną formę od ukształtowania na stolnicy aż do wystygnięcia po upieczeniu. Zapomnij o opadających bochenkach, które mają wgłębienia w grzbiecie. Koszyk rattanowy do garowania chleba zapobiega jego deformacji na każdym etapie, a zwłaszcza rozlaniu się masy chlebowej po przeniesieniu na blaszkę czy płytę do pieczenia.
  • Pulchny miękisz – ma optymalną porowatość, czyli pory o cienkich ściankach i zbliżonej wielkości. Oczywiście większe dziurki w przekroju chociażby włoskiej ciabatty nie świadczą o fatalnej jakości wypieku, ale powinny być zamierzeniem piekarza, a nie dziełem przypadku 😉
  • Smakowita skórka – chrupiąca, ale bez tendencji do kruszenia się i odpadania od miękiszu.

Jak wybrać koszyk z rattanu na ciasto chlebowe?

W ofercie Koszykarni znajdziesz najpopularniejsze modele rattanowych koszyków: okrągłe i podłużne. Jak dopasować kształt i rozmiar koszyka do pieczywa?

  • Pojemność – powinna być dopasowana do wagi ciasta chlebowego. Okrągłe koszyki mieszczą od 0,8 kg do 2 kg ciasta przy średnicy od 19 cm do 25 cm. W modelu podłużnym umieścisz 0,5 kg lub 1 kg ciasta.
  • Kształt – wybierz podłużny, jeśli chcesz upiec klasyczny bochenek, który podzielisz na kromki przeciętnej wielkości. Chcesz upiec chleb, który wypełnisz gorącym żurkiem z jajkiem i kiełbasą? A może lubisz duuuuże pajdy? Polecamy Ci model okrągły.
  • Rozmiar – weź pod uwagę wymiary koszyczka, jeśli zamierzasz przełożyć masę chlebową do garnka lub foremki.

Każdy z wymienionych koszyków jest dostępny w zestawie z płóciennym pokrowcem z gumką. Lniana powłoczka o wysokiej przewiewności pełni kilka funkcji:

  • chroni rattan przed bezpośrednim kontaktem z mąką, co sprawia, że jego czyszczenie staje się łatwiejsze,
  • pomaga przenieść masę chlebową z koszyka na inne podłoże,
  • ozdabia koszyk, który możesz wykorzystywać także do serwowania pieczywa na stół.

Jak używać koszyka rattanowego do garowania chleba?

O ile koszyk rattanowy absolutnie nie nadaje się do pieczenia chleba, o tyle rattan wymaga opłukania czystą wodą i wysuszenia w piekarniku przed pierwszym użyciem. Odciśnij resztki wody w ściereczkę lub ręcznik papierowy, a potem włóż koszyczek do pieca rozgrzanego do 140°C. Suszenie powinno zająć ok. 20 minut. Kiedy ostudzisz koszyk, użyj oleju w sprayu, aby zaimpregnować rattan. Teoretycznie możesz użyć oleju w miseczce i silikonowego pędzelka do smarowania ciast, ale istnieje ryzyko, że za mocno natłuścisz rattan. Przed każdym użyciem koszyczka należy go albo obsypać do mąką, albo wyścielić wspomnianym pokrowcem.

Właściwości koszyków z rattanu do wyrastania chleba

Chociaż rattanowe koszyki do wyrastania chleba są lekkie, cechują się wysoką wytrzymałością. Co prawda obróbka mechaniczna rattanu polega na jego zmiękczaniu za pomocą gorącej pary wodnej w celu uelastycznienia pasm, ale kiedy wysychają, stają się z powrotem sztywne. To sprawia, że koszyk z rattanu nie odkształca się nawet przy częstym użytkowaniu. Trzeba tylko pamiętać o jego prawidłowym czyszczeniu.

Jak dbać o koszyk z rattanu do garowania ciasta na chleb?

Podstawowe czyszczenie rattanowego koszyka do garowania chleba polega na usuwaniu pozostałości po mące i cieście. Kiedy masa chlebowa się rozrasta, rattan chłonie wilgoć, więc koszyk powinien przeschnąć w temperaturze pokojowej. Delikatnie opukując koszyk dłonią lub szpatułką kuchenną, pozbądź się resztek mąki. W usunięciu zaschniętych grudek z rattanu pomoże Ci zwykła szczoteczka do zębów – koniecznie z mięciutkim włosiem. Możesz użyć także szczoteczki kuchennej ze sztucznego włosia. Elastyczne tworzywo jest lepszym wyborem niż naturalne włosie końskie, które jest na tyle szorstkie i sztywne, że mogłoby pozostawić ślady na koszyczku.

Koszyk rattanowy nie wymaga spłukiwania pod czystą wodą po każdym użyciu. Zbyt intensywnie chłonie wodę, więc częste moczenie stworzyłoby warunki sprzyjające rozwojowi pleśni. Unikaj także używania detergentów, np. płynu do mycia naczyń, który mogłyby się przyczynić do niszczenia struktury koszyka.

Jeśli wiesz, że nie będziesz piec chleba przez dłuższy czas, zabezpiecz koszyk przed osadzaniem się kurzu. Ponadto przechowuj akcesoria z rattanu w miejscu, w którym nie są narażone na pochłanianie intensywnych zapachów z kuchni.