Koszyki z wikliny do wyrastania chleba znacząco poprawiają jakość bochenków – zarówno pod względem miękiszu, jak i skórki. Jeżeli do tej pory rozrost ciasta w durszlaku, misce lub na sicie nie wpływał pozytywnie na Twój domowy chleb, który zniekształcał się już po przeniesieniu na blachę, wypróbuj wiklinowy koszyk do garowania. Dlaczego profesjonalni piekarze się nim zachwycają?

Dlaczego warto używać koszyka z wikliny do rozrostu chleba?

Etap garowania ciasta chlebowego, czyli jego rośnięcia przed pieczeniem, bywa traktowany po macoszemu. Tymczasem jest kluczowy dla finalnej jakości wypieku.

Korzystanie z koszyka wiklinowego sprawia, że:

  • wyrośnięta masa nie zniekształca się po wyjęciu z koszyczka, przeniesieniu na blaszkę i upieczeniu,
  • bochenek jest wysoki, symetryczny, a grzbiet pozbawiony wgłębień,
  • miękisz ma odpowiednią porowatość i nie odstaje od skórki,
  • skórka jest przyjemnie chrupiąca, ale nie kruszy się nadmiernie i nie odpada od miękiszu.

Brzmi pysznie? To przejdźmy do wybierania koszyka!

Jaki koszyk wiklinowy do wyrastania chleba kupić?

  • Zastanów się, jaki kształt ma mieć docelowy bochenek, zwłaszcza jeśli planujesz używać garnka lub foremki do pieczenia. Nie powinno się formować rozrośniętej masy od nowa. Celem garowania w koszyku wiklinowym jest uzyskanie ciasta, które nie zmieni symetrycznego kształtu aż do ukrojenia pierwszej pajdy.
  • Zsumuj wagę składników na chleb (włącznie z wodą). Sprawdź, ile ciasta chlebowego mieści wybrany koszyk. Oczywiście możesz eksperymentować z garowaniem i wybierać mniejsze lub większe koszyczki, aby uzyskiwać różne konsystencje miękiszu, ale to wymaga już pewnej „świadomości piekarskiej” 😉
  • Sprawdź, czy koszyczek jest pleciony, czy zbijany. Koszyki zbijane cechują się zwartą konstrukcją i nie odznaczają się tak samo na skórce chleba jak plecionki. Oczywiście wyścielenie koszyczka ściereczką niweluje ten efekt.

W Koszykarni polecamy przede wszystkim uniwersalne koszyki z wikliny do wyrastania chleba: okrągły i prostokątny.

Który koszyk z wikliny jest lepszy – okrągły czy podłużny?

Oba modele są wykonywane ręcznie z polskiej wikliny, która jest zbijana za pomocą niewielkich gwoździ w wytrzymałą konstrukcję.

  • Koszyk wiklinowy podłużny do rozrostu chleba – najmniejszy mieści 400 g ciasta, największy – aż 2,6 kg. Sprawdza się do wyrastania bochenków na co dzień.
  • Koszyk wiklinowy okrągły do rozrostu chleba – kompaktowy model o średnicy 15 cm mieści 400 g masy. Największy kosz ma 29 cm średnicy i pozwala na wyrośnięcie 2,5 kg ciasta. Warto wybrać ten model, jeśli chcesz upiec okrągłe bochenki do serwowania żurku na zakwasie lub uzyskać długie i szerokie pajdy.

Czy pokrowiec na koszyk wiklinowy do chleba jest niezbędny?

W Koszykarni zamówisz nie tylko okrągły lub prostokątny koszyk rozrostowy do chleba, ale także płócienne pokrowce z gumką, zastępujące lniane ściereczki. Dzięki pokrowcowi, którego rozmiar dopasowujemy do zamówionego modelu, ograniczysz wnikanie drobinek mąki do szczelin między paskami wikliny. To znacznie ułatwia czyszczenie koszyczka.

Zastanawiasz się, czy dodatkowa warstwa między ciastem a wikliną wpłynie negatywnie na rozrost chleba? Atutem naturalnej tkaniny jest wysoka przewiewność – lniana powłoczka nie blokuje cyrkulacji powietrza. Jako zaletę trzeba podkreślić też wszytą gumkę, dzięki której pokrowiec nie przesuwa się jak zwykła ściereczka. Poza tym przełożenie wyrośniętej masy na blachę staje się łatwiejsze. Wystarczy wyjąć ciasto chlebowe w pokrowcu i delikatnie przenieść na inne podłoże.

Zwróć jeszcze uwagę na kwestię dekoracyjną – koszyk wiklinowy z lnianym pokrowcem sprawdzi się też do serwowania bułek, kromek czy rogalików na śniadanie.

Jak przygotować koszyk z wikliny do wyrastania masy chlebowej?

Nowo zakupiony koszyk wikliny musi się wykąpać (ale bez detergentów!) i wysuszyć w wysokiej temperaturze, zanim użyjesz go do garowania chleba 😉

  1. Spłucz koszyk wiklinowy pod bieżącą wodą. Poczekaj, aż ocieknie, ewentualnie użyj czystego ręcznika papierowego albo ściereczki, aby odcisnąć nadmiar wody.
  2. Włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 140°C.
  3. Wygrzewaj koszyk przez 20 minut. Termoobieg nie jest konieczny, ale zapewnia lepszą cyrkulację gorącego powietrza.
  4. Ostudź koszyk.
  5. Użyj oleju i mąki do zaimpregnowania wikliny. Najlepiej sprawdza się olej w sprayu, bo pozwala na dozowanie niewielkiej ilości tłuszczu. Następnie posyp kosz mąką – powinna być bezglutenowa. Ryżowa lub ziemniaczana to dobry wybór – zarówno do impregnacji, jak i posypywania koszyka przed garowaniem chleba.
  6. Strzep nadmiar mąki. I to wszystko! Koszyk wiklinowy jest gotowy do rozrostu ciasta.

Jak używać koszyka wiklinowego do garowania chleba?

Ciasto chlebowe powinno być wstępnie uformowane i wyrobione przed włożeniem do koszyczka. Obsyp go równomiernie mąką bezglutenową (wspomnianą ziemniaczaną albo ryżową), aby uniknąć przyklejania się masy do wikliny. Uwaga – stosowanie mąki nie jest konieczne, kiedy używasz lnianej ściereczki albo pokrowca z Koszykarni. Naturalna tkanina stanowi warstwę chroniącą ciasto przed przywieraniem do ścianek koszyczka i ułatwia wyciąganie rozrośniętej masy na podłoże do pieczenia. Zdjęty pokrowiec tworzy „woreczek”, z którego delikatnie wypychasz ciasto.

Jak czyścić kosz z wikliny do rozrostu ciasta chlebowego?

Pielęgnacja koszyka z wikliny do garowania chleba sprowadza się do regularnego usuwania nadmiaru mąki po każdym użytkowaniu. Jeżeli nie będziesz zeskrobywać grudek i otrzepywać koszyka, resztki zaczną się nawarstwiać, co stworzy idealne warunki do rozkwitu pleśni. Na szczęście możesz temu zapobiec w bardzo prosty sposób.

Podczas garowania masy chlebowej wiklina jest narażona na oddziaływanie wilgoci. Koszyczek powinien wyschnąć w temperaturze pokojowej. Potem zajmiesz się pozostałościami mąki. Pomoże Ci w tym drobna szczoteczka z miękkim włosiem, która wydobędzie drobinki nawet ze szczelin pomiędzy paskami wikliny.

Przechowuj koszyk do rozrostu chleba w suchym pomieszczeniu. Jeżeli wiesz, że nie będziesz piec chleba przez dłuższy czas, zakryj koszyczek chociażby wspomnianym pokrowcem. Ograniczy osiadanie różnych zanieczyszczeń z powietrza, w tym kurzu, na wiklinie.