Jeżeli nie masz dużego doświadczenia w pieczeniu chleba, to całkiem normalne, że popełniasz błędy, przez które trudno Ci osiągnąć mistrzowski bochenek. Część pomyłek można wyeliminować systematyczną praktyką, a część – przydatnymi akcesoriami piekarskimi. Jednym z nich jest okrągły koszyk rattanowy do wyrastania ciasta.
W najmniejszym rattanowym koszyku o średnicy 19 cm zmieścisz kulę ważącą ok. 600 g. W największym modelu o średnicy 25 cm wyrośnie nawet 2600 g ciasta. Każdy wariant ma 8 cm wysokości, więc nadaje się do garowania chleba do żurku oraz innych zup.
Poznaj zalety okrągłego koszyka z rattanu do wyrastania chleba
Jeżeli ciasto na chleb ma odpowiednie warunki do zwiększania objętości, upieczony bochenek jest bez zarzutu zarówno pod kątem struktury miękiszu, jak i jakości skórki. Ciasto nie deformuje się po przełożeniu z koszyka na blachę, a wysoki chleb nie opada tuż po wyłączeniu piekarnika.
Garowanie w okrągłym koszyku z rattanu sprawia, że wierzch pieczywa jest równy (nie ma żadnych wgłębień), a złocista skórka nie pęka nadmiernie, kiedy kroisz symetryczny bochenek. Optymalnie porowaty miękisz przylega do skórki. Pory mają zbliżoną wielkość i cieniutkie ścianki. Oczywiście Twój przepis może pozwolić na uzyskanie pieczywa o dużych dziurkach, ale wtedy to zamierzony efekt, a nie skutek nieprawidłowego wyrastania ciasta.
Pierwsze kroki z okrągłym koszykiem rattanowym do garowania chleba
Wykonaj te proste czynności, aby wydłużyć żywotność koszyczka z rattanu.
- Wstępne mycie – opłucz koszyk pod strumieniem czystej wody. Nie używaj środków czyszczących. Odstaw koszyczek do ocieknięcia lub odciśnij wilgoć w ściereczkę.
- Suszenie w piekarniku – ustaw temperaturę na 140°C, a timer na 20 minut.
- Olejowanie – stwórz powłokę zabezpieczającą rattan przed pleśnieniem. Rekomendujemy spryskanie rattanowego koszyczka olejem – za pomocą butelki z atomizerem. Oczywiście możesz nalać olej do miseczki i użyć pędzelka, ale spray nakłada cieńszą warstwę tłuszczu.
- Posypanie mąką – niewielką ilością bezglutenowej. Poklep delikatnie koszyk dłonią, aby wytrzepać nadmiar.
Po tych kilku łatwych krokach rattanowy koszyk jest gotowy do pierwszego garowania ciasta na chleb.
Jak używać okrągłego koszyka z rattanu do rozrostu chleba?
-
- Przygotowanie do wyrastania ciasta – aby ograniczyć przywieranie chleba do rattanu, obsyp koszyk mąką ryżową, ziemniaczaną lub innym rodzajem bez glutenu. Inny sposób na odseparowanie chleba od ścianek koszyczka to wyścielenie go lnianą ściereczką. Polecamy uwzględnić płócienny pokrowiec z gumką w zamówieniu 😊
- Garowanie – nakryj koszyk z ciastem ściereczką i trzymaj w ciepłym miejscu. Wyrastanie zajmuje przeważnie ok. 2 godzin, ale czas garowania jest zależny zarówno od przepisu, jak i temperatury w pomieszczeniu. Wyrośnięte ciasto przełóż na blachę do pieczenia. Nie wkładaj koszyka rattanowego z chlebem do piekarnika!
- Czyszczenie – usuwaj pozostałości mąki po każdym garowaniu. Szczoteczka do zębów typu soft wymiecie powierzchowne drobinki, a wykałaczka opróżni szczeliny między pasmami rattanu.
- Przechowywanie – naturalny rattan nie lubi wilgotnego powietrza. Trzymaj koszyk w suchym pomieszczeniu, pamiętając o nakryciu chroniącym przed zbieraniem kurzu, zwłaszcza w dłuższej przerwie od domowych wypieków.
Czy warto zamówić koszyczek z rattanu z pokrowcem?
Pokrowiec z lnu zastępuje ściereczkę wyściełającą rattanowy koszyk.
- Przewiewna tkanina nie ogranicza cyrkulacji powietrza. Ciasto wyrasta bezproblemowo, nie przywierając do brzegów.
- Czyszczenie koszyka z rattanu jest błyskawiczne. Cząsteczki mąki nie wnikają w trudno dostępne miejsca.
- Pokrowiec ułatwia przekładanie ciasta z koszyka na blaszkę. Unosisz całą masę w powłoczce, a potem delikatnie ją wypychasz.