Czy wiesz, że etap wyrastania ciasta chlebowego ma ogromny wpływ na całokształt bochenka? Od wielkości porów w miękiszu, przez kruchość skórki, po wysokość chleba. Jeżeli starannie wyrabiasz ciasto, ale potem wkładasz je do plastikowej miski, mamy dla Ciebie propozycję. Poznaj koszyk rattanowy do wyrastania chleba – szarą eminencję w kuchni. Nie rzuca się w oczy, ale diametralnie zmienia jakość domowych bochenków.

Uwaga – koszyk z rattanu nie służy do pieczenia! Jeśli chcesz znaleźć dla niego dodatkową funkcję, serwuj w nim pieczywo na stół 😉

Dlaczego polecamy koszyk z rattanu do garowania chleba?

  • Gwarantuje dobrą cyrkulację powietrza. Rosnące ciasto na chleb musi „oddychać”, co uniemożliwia mu miska z tworzywa sztucznego.
  • Sprawia, że chleb utrzymuje pożądaną formę. Kiedy wyjmiesz ciasto z koszyka rattanowego, nie zdeformuje się na płaskiej powierzchni.
  • Upieczony chlebek jest wysoki i pulchny. Ma równy grzbiet. Zapomnij o opadaniu pieczywa w trakcie pieczenia i studzenia.
  • Miękisz nie kruszy się i nie oddziela od skórki. Wierzch chleba jest chrupiący, ale skórka nie pęka i nie odpada płatami. Grzanki i tosty wychodzą jeszcze smaczniejsze!

Wybierając wielkość podłużnego koszyka z rattanu, kieruj się całkowitą wagą ciasta. Jego przekładanie do formy nie jest konieczne, ale możesz do niej dopasować wymiary koszyka.

Impregnacja podłużnego koszyka rattanowego do wyrastania chleba

Zanim użyjesz koszyka z rattanu do garowania ciasta na chleb, musisz go odpowiednio przygotować.

  1. Umyj koszyk pod bieżącą wodą. Nie używaj płynu do mycia naczyń czy mydła kuchennego – detergenty są zbędne.
  2. Możesz wytrzeć koszyk ścierką lub ręcznikiem z papieru.
  3. Rozgrzej piekarnik do 140°C. Koszyk powinien się suszyć przez ok. 20 minut.
  4. Kiedy rattan się ostudzi, pora na olejowanie, które wydłuży żywotność naturalnego materiału. Użyj albo butelki z atomizerem, albo silikonowego pędzelka do aplikacji oleju. Metoda ze sprayem zapobiega naniesieniu zbyt grubej warstwy.
  5. Wysuszony koszyczek należy posypać mąką – najlepiej bez glutenu, który sprzyja przyklejaniu się ciasta do brzegów. Strzep nadmiar posypki. 
  6. Zabezpieczony koszyk z rattanu jest gotowy do garowania.

Udane garowanie z podłużnym koszykiem rattanowym

Zanim przełożysz wyrobione ciasto do koszyka z rattanu, obsyp go mąką bezglutenową (np. ziemniaczaną) lub wyściel przewiewnym materiałem. Zdajemy sobie sprawę, że wiele osób nie ma lnianych ściereczek, więc polecamy zamówić koszyk rattanowy z dopasowanym pokrowcem na gumce. Ma kilka zalet:

  • izoluje ciasto chlebowe od ścianek, ale nie pogarsza przepływu powietrza,
  • przyspiesza czyszczenie koszyczka, ponieważ mąka nie wnika w szczeliny między pasmami rattanu,
  • ułatwia wyciąganie rozrośniętej masy chlebowej na blachę lub płytę do pieczenia. 

Nakryj koszyk z ciastem ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce. Zanim ciasto zwiększy objętość, miną ok. 2 godziny, aczkolwiek sporo zależy od Twojego przepisu na chleb i warunków w pomieszczeniu.

Jak dbać o podłużny koszyk z rattanu do rozrostu ciasta?

Właściwości podłużnego koszyka z rattanu do wyrastania chleba są zbliżone do cech modelu wiklinowego. W obu przypadkach musisz pamiętać o usuwaniu pozostałości po obsypywaniu wnętrza koszyka mąką. Przyda Ci się zarówno szczoteczka z miękkim włosiem z tworzywa sztucznego, jak i wykałaczka do wyciągania grudek ze szczelin. 

Nie myj koszyka rattanowego po każdym garowaniu. W przeciwieństwie do technorattanu, czyli tworzywa sztucznego imitującego rattan, ten naturalny materiał chłonie wodę, więc częste spłukiwanie uszkodziłoby koszyczek. Poza tym przechowuj go w miejscu, w którym nie zagrażają mu nieprzyjemne zapachy, zawilgocenie czy zakurzenie. 

Wymiary koszyka

Pojemność 0,5 – 1 KG
Długość 26 – 32 cm
Szerokość 14 – 16 cm
Wysokość 8 cm
Materiał koszyka Rattan

Ostatnio oglądane produkty

  • Recently Viewed Products is a function which helps you keep track of your recent viewing history.
    Shop Now
Koszyk rattanowy podłużny bez pokrowca
Koszyk rattanowy do wyrastania chleba
42,00 44,00 
Dodaj do koszyka