Czy wiesz, że etap wyrastania ciasta chlebowego ma ogromny wpływ na całokształt bochenka? Od wielkości porów w miękiszu, przez kruchość skórki, po wysokość chleba. Jeżeli starannie wyrabiasz ciasto, ale potem wkładasz je do plastikowej miski, mamy dla Ciebie propozycję. Poznaj koszyk rattanowy do wyrastania chleba – szarą eminencję w kuchni. Nie rzuca się w oczy, ale diametralnie zmienia jakość domowych bochenków.
Uwaga – koszyk z rattanu nie służy do pieczenia! Jeśli chcesz znaleźć dla niego dodatkową funkcję, serwuj w nim pieczywo na stół 😉
Dlaczego polecamy koszyk z rattanu do garowania chleba?
- Gwarantuje dobrą cyrkulację powietrza. Rosnące ciasto na chleb musi „oddychać”, co uniemożliwia mu miska z tworzywa sztucznego.
- Sprawia, że chleb utrzymuje pożądaną formę. Kiedy wyjmiesz ciasto z koszyka rattanowego, nie zdeformuje się na płaskiej powierzchni.
- Upieczony chlebek jest wysoki i pulchny. Ma równy grzbiet. Zapomnij o opadaniu pieczywa w trakcie pieczenia i studzenia.
- Miękisz nie kruszy się i nie oddziela od skórki. Wierzch chleba jest chrupiący, ale skórka nie pęka i nie odpada płatami. Grzanki i tosty wychodzą jeszcze smaczniejsze!
Wybierając wielkość podłużnego koszyka z rattanu, kieruj się całkowitą wagą ciasta. Jego przekładanie do formy nie jest konieczne, ale możesz do niej dopasować wymiary koszyka.
Impregnacja podłużnego koszyka rattanowego do wyrastania chleba
Zanim użyjesz koszyka z rattanu do garowania ciasta na chleb, musisz go odpowiednio przygotować.
- Umyj koszyk pod bieżącą wodą. Nie używaj płynu do mycia naczyń czy mydła kuchennego – detergenty są zbędne.
- Możesz wytrzeć koszyk ścierką lub ręcznikiem z papieru.
- Rozgrzej piekarnik do 140°C. Koszyk powinien się suszyć przez ok. 20 minut.
- Kiedy rattan się ostudzi, pora na olejowanie, które wydłuży żywotność naturalnego materiału. Użyj albo butelki z atomizerem, albo silikonowego pędzelka do aplikacji oleju. Metoda ze sprayem zapobiega naniesieniu zbyt grubej warstwy.
- Wysuszony koszyczek należy posypać mąką – najlepiej bez glutenu, który sprzyja przyklejaniu się ciasta do brzegów. Strzep nadmiar posypki.
- Zabezpieczony koszyk z rattanu jest gotowy do garowania.
Udane garowanie z podłużnym koszykiem rattanowym
Zanim przełożysz wyrobione ciasto do koszyka z rattanu, obsyp go mąką bezglutenową (np. ziemniaczaną) lub wyściel przewiewnym materiałem. Zdajemy sobie sprawę, że wiele osób nie ma lnianych ściereczek, więc polecamy zamówić koszyk rattanowy z dopasowanym pokrowcem na gumce. Ma kilka zalet:
- izoluje ciasto chlebowe od ścianek, ale nie pogarsza przepływu powietrza,
- przyspiesza czyszczenie koszyczka, ponieważ mąka nie wnika w szczeliny między pasmami rattanu,
- ułatwia wyciąganie rozrośniętej masy chlebowej na blachę lub płytę do pieczenia.
Nakryj koszyk z ciastem ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce. Zanim ciasto zwiększy objętość, miną ok. 2 godziny, aczkolwiek sporo zależy od Twojego przepisu na chleb i warunków w pomieszczeniu.
Jak dbać o podłużny koszyk z rattanu do rozrostu ciasta?
Właściwości podłużnego koszyka z rattanu do wyrastania chleba są zbliżone do cech modelu wiklinowego. W obu przypadkach musisz pamiętać o usuwaniu pozostałości po obsypywaniu wnętrza koszyka mąką. Przyda Ci się zarówno szczoteczka z miękkim włosiem z tworzywa sztucznego, jak i wykałaczka do wyciągania grudek ze szczelin.
Nie myj koszyka rattanowego po każdym garowaniu. W przeciwieństwie do technorattanu, czyli tworzywa sztucznego imitującego rattan, ten naturalny materiał chłonie wodę, więc częste spłukiwanie uszkodziłoby koszyczek. Poza tym przechowuj go w miejscu, w którym nie zagrażają mu nieprzyjemne zapachy, zawilgocenie czy zakurzenie.